Luxemburg

Mullerthal

In de krokusvakantie wouden we graag eens een weekendje weg. We wouden graag eens iets anders doen dan naar de Ardennen of de zee. Omdat we in 2017 al eens een stuk van de Mullerthal Trail hadden gewandeld en ons herinnerde hoe mooi het daar was besloten we om een weekendje naar Luxemburg te trekken.

Wij deden twee prachtige wandelingen die ik hieronder toelicht, maar zie het vooral als een inspiratie om naar daar te gaan en een mooie wandeling te kiezen. Als je all the way wil gaan raad ik ook zeker aan om een stuk of de hele “Mullerthal trail” te doen. Deze wandeling heeft een lengte van 112 km en bestaat uit drie grote lussen (de routes 1, 2 en 3) van zes etappes, elk met een kenmerkend en typisch karakter. Voor ieder wat wils dus.

Wandeling dag 1:

🌿 Wandelroute: W7

🌿10,2 km

🌿start/einde: Touristcenter Heringer Millen.

Het officiële start en eindpunt is aan het Touristcenter Heringer Millen, maar wij stonden ergens op een parking in Waldbillig waar je de wandeling ook kon starten. Op de baan zie je verschillende punten waar je wandelingen kan starten. Er staan altijd duidelijke bordjes waar er dan bij staat “circuit …km” . Waar je de wandeling maakt dus niet echt iets uit.

Met de app “Alltrails” kan je ook echt enorm veel leuke wandelingen vinden waar alles duidelijk aangegeven staat.

Een MEGA groot pluspunt aan Mullerthal is, is dat de wandelingen super goed aangegeven staan. De wandelpaden en wandelbordjes zijn altijd goed onderhouden en zijn dus echt betrouwbaar. Wanneer een wandelpad om een over andere reden niet begaanbaar is, voorzien zij een omleiding die ook telkens super duidelijk aangeduid staat. Je kan dus niet missen.

Tijdens deze 10 kilometer wandeling passeer je aan verschillende leuke en mooie punten. Onder andere aan “Kallektuffquell”, “Schiessentümpel” en Stairway Mëllerdall”.

Schiessentümpel
Stairway Mëllerdal
Kallektuffquell

Schiessentümpel is een kleine schilderachtige waterval dat echt heel mooi is, MAAR… hou er rekening mee dat het daar wel altijd druk is. Het is echt een toeristische attractie, en omdat je er vlakbij een parking hebt is het dus wel een druk bezochte plek.

Naast deze bezienswaardigheden heb je tijdens de wandeling de hele weg lang mooie wandelpaden met schattige bruggetjes, houten paden en prachtige bossen.

Wandeling dag 2:

🌿Echternach wolfsschlucht E1 (duidelijke bordjes E1)

🌿13 km

🌿Start/einde : Echternach basiliek of het Amphitheater in Berdorf. (Of overal waar je bordjes met E1 ziet)

De tweede wandeling die we deden was echt een pareltje! Wij parkeerde aan het Amphitheater (Berdorf) waar je gratis en gemakkelijk kan parkeren. De wandeling stond wederom zeer duidelijk aangegeven door de duidelijke bordjes (E1).
Onderweg passeer je prachtige viewpointjes waar je heerlijk kan genieten van een prachtig uitzicht. ‘Smiddags aten we onze lunch op aan een viewpoint over Echternach. Er is een hutje waar je gezellig kan zitten.

Het meest indrukwekkende punt is de wolfsschlucht of Gorges du Loup. Wolfen zijn er niet meteen te vinden, maar wel machtige rotsformaties (wel 50m hoog?!). Tussen de rotsspleten zijn er trappen waardoor je overal wat kan gaan verkennen. Wij vonden het echt zalig.
Als je geen zin hebt om 13 km te wandelen maar toch graag de wolfsslucht wil bezichtigen, dat kan! Je kan vlakbij parkeren (Parking Trooskneppchen) en ongeveer 1,5km verder heb je de kloof al! (heel leuk om met kids te doen!)

Waarom is Mullerthal leuk voor een weekendje weg?

Eerst en vooral is het dichtbij. Wij reden er ongeveer 3 uur over vanuit centraal België. Verder is het zo fijn om zo kort bij huis in een totaal andere natuur omgeving te zijn. Mullerthal heeft echt 100de prachtige wandelingen in de aanbieding, maar ik vind Mullerthal ook ideaal als gezins-of familie uitje. Heel veel leuke zaken te doen voor kinderen. Win-win zeg ik daar tegen!

Aan het meer van Echternach kan je prachtig wandelen rond het meer en onderweg is er entertainment voor de kids. Er zijn veel leuke speeltuigen, parcours,… in de zomer kan je er ook waterfietsen. Daarnaast is er ook nog een bikepark, trampolines (niet in de winter) en verschillende barbecue plaatsjes. Echt héél gezellig vertoeven daar. Ook een pluspunt is dat je er gemakkelijk gratis kan parkeren!


Verder zou ik het als kind daar super leuk gevonden hebben omdat je tijdens de wandelingen niet gewoon maar moet wandelen op een wandelpad, maar door verschillende spleten en rots-tunnels kan.

Overnachten in Luxemburg – Van life/kamperen

Helaas is wild kamperen en vrij staan met de camper in Luxemburg officieel niet toegestaan. Ver weg van de steden en toeristische gebieden wordt het echter meestal voor één nacht getolereerd.

Wij vonden onze plekjes op park4night, maar het is dus volledig op eigen risico. Wij riskeerde het ons, maar hadden wel al bekeken waar we eventueel naar toe konden indien we werden weggestuurd.