Wandelingen Noorwegen

Preikenstolen

Preikenstolen was de eerste echte hike die we deden in Noorwegen en we waren meteen verkocht. Om toeristen te vermijden gingen we naar boven met ons tentje. Doordat de wandeling eigenlijk echt niet zwaar is en het uitzicht boven toch wel echt waanzinnig is, is de route ook wel druk bewandeld. Dus tip als je met niet te veel mensen samen op de Pulpit rock wil staan; ga ofwel heel vroeg in de ochtend, heel laat op de avond of overnacht een nachtje zoals ons :-).

Korte info:

  • 8 kilometer (heen en terug)
  • 500 hoogtemeters
  • 4 uur heen-en terug

De wandeling start aan het informatiepunt waar je ook twee grote parkings hebt liggen. Je betaald 200NOK. De wandeling is goed aangeveven (met een rode T) het pad is soms wat steiler, maar wij vonden de wandeling goed te doen. Als het geregend heeft kan het pad wat gladder zijn (ik ben enkele keren uitgegleden!)

Preikenstolen ligt op 604 meter hoogte en kijkt uit over Lysefjord. Heel spectaculair!

Overnachten is overal toegestaan behalve het laatste deel van de wandeling waar je dus aan preikenstolen zelf komt. Let wel op, want een plaatje vinden waar je tent min of meer gelijk kan staan is niet super gemakkelijk. Maar na wat zoeken vonden we toch een mooi plekje.

Troltunga

Deze wandeling is populair en ik begrijp helemaal waarom. Wat een prachtige wandeling WAUW! De uitstekende tong is echt een must see als je naar Noorwegen gaat.

korte info:

  • 28 kilometer
  • 800 hoogtemeters
  • 10 tot 12uur wandelplezier
  • Out & back trail 

Wij deden deze wandeling met een overnachting op de top en dat kan ik ten sterkste aanraden!

De parkings daar is even zoeken, maar wijst zichzelf wel uit. Er zijn drie parkings.

Parking 1 Tyssedal: Verste parking (38km wandelen) je kan wel een shuttlebus nemen tot aan de start van de echte wandeling. Je betaald €30 euro voor 1 dag, €50 euro voor 2 dagen.

Parking 2 Skjeggedal: Wij hadden geluk want hier was net een plaatsje vrij gekomen, we kregen dus van de parkeerwachters het teken dat we mochten doorrijden. Deze parking is de meest gebruikelijke parking (en is daardoor dus ook snel vol). Je betaald €50 voor 1 dag, €70 euro voor 2dagen. Van hier is het nog 28km. Het is niet de meest aangename wandeling naar de start van de trail (betonnen speltbochtenbaan) maar zeker wel doenbaar. Je kan optioneel van hieruit ook wel een shuttlebus nemen naar de start van de wandeling (dan spaar je een 8tal km).
Kleine sidenote: maximaal toegestane lengte is 5,2 meter door de smalle bergpas. Rijd je dus met een grotere bus, dan moet je hier wel even rekening mee houden.

Parking 3 Mågelitopp: Parking aan de start van de trail. Er zijn maar 30 plaatsen en je betaald €80 per dag. Ik denk dat je dit ook op voorhand moet reserveren.

De wandeling zelf is zeer goed aangegeven, je kan niet missen! Er staat telkens met een rode T aangegeven welke richting je uit moet. De wandeling is op bepaalde momenten pittig, maar niet ondoenbaar. Als je boven overnacht heb je ook wel wat tijd om rustpauzetjes in te lassen :-). De tong zelf zie je echt pas op het laatste deel van de wandeling, maar de omgeving en de wandeling is echt de hele tijd adembenemend.

Een overnachting raad ik zeker aan, niet alleen omdat het anders wel echt een stevige wandeling is maar ook omdat je kan wakker worden met een prachtig uitzicht. Daarnaast moet je ’s avonds ook niet aanschuiven voor ‘de iconische foto’ te maken ;-).
Overnachten aan Trolltunga is toegestaan, maar niet overal. Borden geven aan in welke zones het toegestaan is. Je kan je tentje neerzetten aan het Ringedalsvatnet meer (nog een 3 km van de tong) of vlak aan de tong zelf. De zones zijn groot genoeg, je kan dus zeker je tentje ver genoeg van de andere tentjes zetten.

Besseggen

Besseggen… een andere adembenemende wandeling. Maar ook pittige wandeling! Er zijn ook wat verschillende opties. Voor de échte wandeling neem je een boot. Maar doordat wij de boot gemist hadden (er waren maar enkele boten die dag door de slechte weersomstandigheden) aan Gjendesheim en niet het risico wouden nemen om de boot te missen aan Memurubu zijn wij gewoon heen en terug gewandeld langs Gjendesheim. Maar hier dus de uitleg voor de échte wandeling.

Er zijn dus twee vertrekpunten. Gjendesheim, hier moet je eerst wandelen, de bergkam afdalen en op het einde van je wandeling de boot terug nemen.
Je kan ook starten in Memurubu, dan neem je eerst de boot en zal je dus de bergkam beklimmen. Deze route wordt beschreven als de veiligste en makkelijkste).

Maar de optie om de bergkam helemaal niet te beklimmen of af te dalen is er dus ook. Dan start je de wandeling aan Gjendesheim, wandel je tot het hoogste punt en keer je terug. (Ik denk wel dat je dan een zeer mooi stuk van de wandeling mist!). We hadden dus duidelijk wat meer opzoekingswerk moeten doen voor deze wandeling.

korte info:

  • Duur: 5 t/m 7 uur
  • 15 kilometer
  • Startpunt: Gjendesheim of Memurubu

De weersomstandigheden waren niet ideaal wanneer wij hier waren. Lees massa’s wind. We doen deze wandeling sowieso nog eens opnieuw en dan de volledige route! Hoewel dé klim niet super ideaal is met een hond denk ik, wij zagen enkele mensen klauteren en klimmen. Ik weet eerlijk gezegd niet of dit met Bob gelukt was. (Maar er zijn vrienden van ons die het met hun trouwe viervoeter wel al deden, dus niets is onmogelijk!)

Reinebringen

Reinebringen is een korte wandeling in de Lofoten die je niet mag missen!

Korte info:

  • 3 km (heen en terug)
  • 3uur
  • trappen tot boven

Eens boven krijg je een prachtig uitzicht over de eilandjes van de Lofoten en over het dorpje ‘Reine’. Ik vond de wandeling best wel pittig omdat je de hele tijd trappen doet. Ook onze hond was niet in form die dag waardoor de wandeling niet top verliep.

Verder hebben we wat plotsklaps besloten dat we de wandeling gingen doen in het midden van de dag (hierdoor was het behoorlijk druk, zowel op het pad als boven). Ik raad zeker aan om bij zonsopgang of zonsondergang te gaan, dan zijn de uitzichten nóg mooier!

Kvalvika en Ryten

Korte info:

  • Parking for Ryten/Kvalvika (Fv806 7, 8387 Fredvang, Noorwegen)
  • +- 8km
  • 544 hoogtemeters
  • 4 tal uur (zonder Kvalvika)

Deze wandeling was een van onze favorieten in de Lofoten. Ryten en Kvalvika kan je best samen combineren. Deze wandeling is ook een leuke wandeling om je tent mee te nemen en te slapen op Kvalvika of boven aan Ryten.

De parking is betalend 100NOK of €10, maar je mag er wel ook ’s nachts blijven staan. Van aan de parking zie je meteen de start van de wandeling. Het pad is behoorlijk modderig, maar er zijn op veel plaatsen houten paden voorzien. Wij wandelden eerst tot boven naar Ryten. Daarna in de afdaling (zelfde pad) namen we de afslag voor Kvalvika beach. De afslag ligt ongeveer halverwege de wandeling.

(Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om eerst naar beneden te wandelen richting Kvalvika en vervolgens naar Ryten.)

Het pad naar beneden richting Kvalvika beach is iets uitdagender (vooral omwille van de modder). Het pad is niet altijd even goed zichtbaar en je moet echt klauteren en klimmen op gladde stenen. Maar zelfs met Bob onze hond is dit gelukt, dus laat de modder je niet tegen houden.

Wij zochten een mooi plekje om de midnight sun te kunnen zien ergens vlak aan het stand. Aan Kvalvika beach staan wel wat tentjes, ik denk dat dat aan Ryten beter mee valt.

Hoven (Gimsoya)

Korte info:

  • Parking Hov Golfbaan
  • 3,2 km
  • 368 hoogtemeters

Deze korte wandeling is IDEAAL voor een sunset/sunrise mee te pikken. De 360° zijn machtig. Niet twijfelen over deze en gewoon doen!

Viewpoint Delpsheia

Korte info:

  • Parking Matmora
  • 2km
  • 375 hoogtemeters

Leuke korte wandeling.

Tjeldbergtind

Korte info:

  • Parking Esso Osam
  • 3,8km
  • 367 hoogtemeters

Deze wandeling was echt insane. Dit is echt de Lofoten op z’n best. Aan de ene kant machtige bergen aan de andere kant zicht op de zee. Beter als dit wordt het niet.

Veel wandelgroetjes!

Plaats een reactie